Tobruk

De Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen nagelaten. Het badplaatsgedeelte van Hoek van Holland is in de oorlog vrijwel geheel gesloopt ten behoeve van de Atlantikwall. Er verrees een honderdtal bunkers die de waterweg naar Rotterdam moesten verdedigen. De bunkers zijn nog grotendeels intact, en zijn gedeeltelijk voor het publiek te bezichtigen, evenals het Nederlandse pantserfort. Aan de overkant van de Waterweg, op eiland de Beer zijn door aanleg van de 2e Maasvlakte alle bunkers verdwenen! Het dorpscentrum van Hoek van Holland bleef echter onaangetast. In de loop der jaren zijn grachten, dijken en vrije schootsvelden verdwenen, maar de stichting achter het Atlantikwall-Museum tussen de Badhuisweg en de Noorderpier laat geen mogelijkheid onbenut om constructies te bewaren.

” Tobruk of Ringstand voor de rondomverdediging, Type: 58 C “

The rest of the photos are still following !! Under Construction.

De Tobruk is een kleine open geschutsopstelling. Hij is afgeleid van een bunkermodel van het Italiaanse leger bij Tobruk ( Libié ). De bunker heeft een ronde (d) of een achthoekige opening (C). Er zijn vele duizenden  van dit type gebouwd.

De Tobruks bestaan uit een hoog en een laag gedeelte. Bovenin, in de Kampfraum, bevond zich de schutter die de mitrailleur bediende. In het onderste gedeelte was plaats voor munitie. Tussen beide gedeeltes waren enkele traptreden. De bunker werd meestal door één en soms twee personen bemand, en deed dienst als observatiepost of mitrailleursnest. Het bouwwerk kwam voor als losstaande constructie en als een onderdeel van een grotere bunker.

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Copyright 2021 John Molenkamp