Type: 671 S.K. ( 4x )

Het Nederlandse leger bouwde hier in de eerste Wereldoorlog al betonnen schuilplaatsen. Eind jaren 30 volgde de zogenaamde kustbatterij V met drie kanonnen. De Duitsers gebruikte veel van de Nederlandse bouwwerken en breiden het verder uit tot een groot complex van bunkers, onderling verbonden door ondergrondse gangen. Behalve de geschutsbunkers voor doelen op zee waren er ook twee aan de landzijde, daarnaast munitiemagazijnen manschappenverblijven. Aan de voet van het duin lag een rij houten duinpaviljoens. Deze werden in mei 1940 door de Duitsers gevorderd, maar halverwege de oorlog afgebroken ten behoeve van vrij schootsveld. Tijdens de Koude Oorlog nam de Nederlandse marine de stelling in gebruik. Zodoende zijn er vier fasen van militair gebruik te ontdekken. Een markant overblijfsel hiervan zijn de grote paraboolantennes die deel uitmaakten van een Amerikaans militair radarverbindingsstation uit de jaren 60, de zogeheten troposcatter. Hiermee kon een verbinding worden opgezet van Duitsland naar de Verenigde Staten. Het terrein met alle objecten heeft in 2019 de status van Rijksmonument gekregen, ook is het een beschermd natuurgebied.

” M.S.B. Vineta Hoek van Holland – 4x geschutsbunker type 671 S.K. “

The rest of the photos are still following! Under Construction.

 


Eén van de vier geschutsbunkers van M.S.B. Vineta, allen van het type 671. Dit type bunker is afkomstig van de ontwerpbureaus van de General der Pioniere van de Duitse landmacht. Het type 671 werd in april 43 geïntroduceerd. De geschutsruimte was zo geproportioneerd dat een achttal modellen, meest buitgemaakt geschut met kalibers tussen 10,5 en 15,5 cm geplaatst kon worden.

In het ontwerp is goed te zien dat er besparend gewerkt moest worden. Alleen het geschut kwam zodoende onder beton. De munitie opslag beperkte zich tot twee in de zijmuur aangebrachte nissen. De uitsparing in de zijkant van het schietgat is ten behoeve van het opleggen van de loop in ten tijden van rust. Op die manier kon de bunker beter gecamoufleerd worden of kon het schietgat met neerklapbare pantserplaten afgesloten worden.

.

De meest noordelijk gelegen kazemat die aan de voorzijde wat aanpassingen heeft ondergaan.

Type: 671 S.K.

Type: 671 S.K.

Type: 671 S.K.

Type: 671 S.K.

Copyright 2021 John Molenkamp