Ned. Vuurleidingspost

Het Nederlandse leger bouwde hier in de eerste Wereldoorlog al betonnen schuilplaatsen. Eind jaren 30 volgde de zogenaamde kustbatterij V met drie kanonnen. De Duitsers gebruikte veel van de Nederlandse bouwwerken en breiden het verder uit tot een groot complex van bunkers, onderling verbonden door ondergrondse gangen. Behalve de geschutsbunkers voor doelen op zee waren er ook twee aan de landzijde, daarnaast munitiemagazijnen en manschappenverblijven. Aan de voet van het duin lag een rij houten duinpaviljoens. Deze werden in mei 1940 door de Duitsers gevorderd, maar halverwege de oorlog afgebroken ten behoeve van vrij schootsveld. Tijdens de Koude Oorlog nam de Nederlandse marine de stelling in gebruik. Zodoende zijn er vier fasen van militair gebruik te ontdekken. Een markant overblijfsel hiervan zijn de grote paraboolantennes die deel uitmaakten van een Amerikaans militair radarverbindingsstation uit de jaren 60, de zogeheten Troposcatter. Hiermee kon een verbinding worden opgezet van Duitsland naar de Verenigde Staten. Het terrein met alle objecten heeft in 2019 de status van Rijksmonument gekregen, ook is het een beschermd natuurgebied.

” Vinetaduin  Hoek van Holland – Nederlandse Vuurleidingspost “

The rest of the photos are still following! Under Construction.

 


En dan het Complex Vineta, waarin een Duitse Kustbatterij was opgenomen, gelegen in het duingebied ten noorden van de monding van de Nieuwe Waterweg. Deze belangrijke locatie maakte deel uit van de Vesting Hoek van Holland. En gerealiseerd door de Duitsers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog tussen 1942 en 1945. De Nederlandse Kustbatterij V uit 1936-1937 die bij de aanleg van de batterij Vineta gedeeltelijk werd aangepast en toevoegingen aan het complex uit de periode van de Koude Oorlog. Het complex omvat tientallen Duitse, Nederlandse en Amerikaanse militaire bouwwerken.

Tot de nog zichtbare en herkenbare elementen behoren de volgende onderdelen: – De MKB Vineta, opgebouwd volgens een standaardindeling van dit type kustbatterijen met onder andere een vuurleidingpost (aangepaste Nederlandse commandobunker), en vier Duitse geschutsbunkers van het type 671 SK en twee geschutsbunkers van het type 612 nabij de entree van de fortificatie aan de Strandweg, verder Flakopstellingen (type Fl 242) en twee munitiemagazijnen (type Fl 246). Daarnaast diverse manschappenbunkers, restanten van een radarinstallatie (Wurzburg Riese) voor het bepalen van luchtdoelen en een Duitse commandobunker (Marinekommandostand, type M152) ten noorden van de kustbatterij.

Bron: Monumenten.nl

 


 

Een fraai plaatje van een Nederlandse vuurleidingspost

Ingang bunker

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Copyright 2021 John Molenkamp