Tobruk (1)

Op de noordelijke mondingsoever van de Nieuwe Waterweg bouwden de Duitse marine in 1941-42 een luchtdoelbatterij met de naam Nordmole of ( Noorderpier ) die bestond uit 57 betonnen bouwwerken. De vier kanonnen waren geplaatst op een open bedding met munitie en schuilnissen. Onder gewapend beton, verscholen in de duinen voelde de Duitsers zich veilig tegen een mogelijke aanval van de geallieerden. Centraal in de batterij lag de vuurleidingspost. Rondom de vuurleidingspost en de geschutsopstellingen lagen in totaal zestien gevechtsschuilplaatsen, waarvan er twee waren uitgevoerd in wand en dak dikte van twee meter gewapend beton. Het gehele terrein werd aan de zeezijde afgeschermd door een hoge tankmuur. In deze muur waren drie geschutsbunkers opgenomen, die flankerend vuur uitbrachten.

” Tobruk of Ringstand voor de rondomverdediging, Type: 58 C “

The rest of the photos are still following !! Under Construction.

Een Tobruk ( soms ook geschreven als Tobroek ) is een soort bunker. De naam is afgeleid van de plaats Tobroek in Libië, waar deze bouwwerken in 1941 voor het eerst werden gebouwd door het Italiaanse leger. De bunker werd meestal door één persoon bemand.

De duizenden los en in flankeringsmuren van bunkers gebouwde Tobruks konden als observatiepost, mitrailleurnest of granaatwerper gebruikt worden. Later werd het model een gewapend betonnen gevechtsruimte met een 8-hoekig of rond gat aan de bovenzijde. De Tobruk is via een in het beton uitgespaarde trap te bereiken.

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Copyright 2021 John Molenkamp