Waterbunker

Op de noordelijke mondingsoever van de Nieuwe Waterweg bouwden de Duitse marine in 1941-42 een luchtdoelbatterij met de naam Nordmole of ( Noorderpier ) die bestond uit 57 betonnen bouwwerken. De vier kanonnen waren geplaatst op een open bedding met munitie en schuilnissen. Onder gewapend beton, verscholen in de duinen voelde de Duitsers zich veilig tegen een mogelijke aanval van de geallieerden. Centraal in de batterij lag de vuurleidingspost. Rondom de vuurleidingspost en de geschutsopstellingen lagen in totaal zestien gevechtsschuilplaatsen, waarvan er twee waren uitgevoerd in wand en dak dikte van twee meter gewapend beton. Het gehele terrein werd aan de zeezijde afgeschermd door een hoge tankmuur. In deze muur waren drie geschutsbunkers opgenomen die flankerend vuur uitbrachten.

” M.FL.B Nordmole – Type: Waterbunker, 30.000 liter ! “

The rest of the photos are still following! Under Construction.

De waterbunker is een uniek bouwwerk dat achter restaurant Het Jagershuis is gelegen. Ooit kon er in een groot bassin maar liefst 30.000 liter drinkwater worden bewaard. Een klein deel van de filterinstallatie is nog aanwezig. Bunkers als deze waren van essentieel belang!  De Vesting moest immers langere tijd stand kunnen houden, en indien nodig, strijd leveren tot de laatste man.

Hoek van Holland heeft een magische klank voor vele mensen in heden en verleden. Gelukkig heeft deze kustplaats haar geschiedenis goed bewaard, en is het vandaag de dag een schatkamer van musea, herinneringen en getuigenissen, die een levendig beeld schetsen van deze kleine plaats met grote symboliek.

Het naast gelegen restaurant heeft op het dak van de bunker een terras gebouwd. En is het in de zomermaanden mogelijk onder het genot van een drankje, een blik te werpen over deze bijzondere stelling waarin nagenoeg alle werken nog aanwezig zijn. In de periode ’40-45′ was Hoek van Holland een belangrijke locatie voor zowel het Duitse bezettingsleger als het Nederlandse verzet.

( Bron: Atlantikwall-Museum Hoek van Holland ).

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Beschrijving:

Copyright 2021 John Molenkamp