Tobruk (1)

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. Dordrecht nam een sleutelpositie in tussen de steden Breda en Rotterdam. Een belangrijke verkeersweg en spoorlijn die over het Eiland van Dordrecht liepen, verbonden Brabant met Zuid-Holland. Wie deze in bezit had, beheerste de verbinding van het gebied ten zuiden van de grote rivieren en Rotterdam. Langs de buitenste dijken van het Eiland van Dordrecht staan op een regelmatige afstand van elkaar de bunkers als intrigerende betonnen huisjes. Ze zijn gemaakt als groepsschuilplaats, tussen februari en mei 1940, in opdracht van de Nederlandse Staat. De Duitse bezetter bouwde het steunpunt uit met bunkers ter verdediging van de bruggen over het Hollands Diep.

( Bron: Atlantikwall erfgoed Dordrecht ).

 ” Tobruk of Ringstand, type 58c. Dordtse Kil – Dordrecht Zuid Holland 

The rest of the photos are still following! Under Construction.

 


De Tobruk is een éémansmitrailleurbunker waarin meestal één soldaat stond opgesteld met een machinegeweer die draaide op een stalen ring die in het betonwerk was meegestort. Een Tobruk is een Italiaans ontwerp die voor het eerst werd toegepast in Libië in het plaatsje “Tobruk”. De Duitsers hebben dit idee overgenomen en deze eenmansbunker in veel varianten door heel Europa gebouwd. Aanvankelijk lichtere versies, later de zwaardere waaronder deze. Dordrecht is een strategische plaats geweest voor de Duitsers in verband met de Moerdijkbruggen.

Deze Tobruk maakte deel uit van een grotere bunkerreeks. Recent is deze Tobruk open gegraven waarbij een originele Duitse loopgraaf werd ontdekt. De loopgraaf bestaat deels uit basaltblokken en deels uit de oude fundering van een peilhuisje dat daar ooit heeft gestaan en werd gebruikt voor het meten van de waterstanden. ( Bron: Stichting Bunkerbehoud Dordrecht ). Via You Tube.

 

Beschrijving:

Beschrijving:

Copyright 2021 John Molenkamp.