History: In de gemeente Benerville-sur-Mer bij Deauville zijn op de heuvel Mont Canisy in het buurtschap ( Le Grand Mont ) de gerestaureerde resten te zien van een belangrijke geschutsplaats van de Atlantikwall. Met uitzicht over de baai van de Seine en de haven van Le Havre. Onder de talloze resten bevind zich een honderdtal uiteenlopende verdedigingswerken, waaronder kazematten en emplacementen. Op een diepte van 13 meter geeft een ondergrondse ruimte toegang tot een 250 meter lang tunnelstelsel dat 25 ruimtes met elkaar verbindt. De batterij van Mont Canisy werd gebouwd vanwege een dreigende geallieerde invasie. Vanaf de top had men een uitstekend zicht op de gehele Seinebaai en de haven van Le Havre. Er werden zes plateaus aangelegd, die allen werden voorzien van Franse 155 mm kanonnen.
De batterij van Mont Canisy is een uitzonderlijke bezienswaardigheid, ondanks de ligging buiten het traditionele traject van D-Day ( in de stad Bénerville, nabij Deauville ). Deze batterij, gelegen op een 110 meter hoge heuvel, is een perfect voorbeeld van een Stützpunkt. Naast de batterij zelf, met zes 155 mm-kanonnen, net als in Quistreham en Pointe du Hoc omvat de artilleriestelling tevens ongeveer honderd andere verdedigingsbouwwerken, die staan verspreid over enkele hectaren.
Blik op één van de gevechtsbunkers, en een naastgelegen bedding voor Flak (Luchtafweer).
Naast de artilleriebatterijen voor de verdediging op langere afstand had de Wehrmacht tevens honderden fortificaties gebouwd voor de verdediging van de kustlijn op korte afstand, dus voor het afslaan van aanvallers die erin waren geslaagd om voet aan wal te zetten op de stranden.
Al deze stellingen waren bewapend met antitankgeschut, zware mitrailleurs, raketwerpers en verouderde Franse geschutskoepels. Andere bunkers werden ingezet als barakken voor de manschappen, of als opslagruimten voor munitie en als garage en opslagruimte voor wapens en (standaard of gepantserde) voertuigen.
Zijaanzicht van de bunker.
( SPOREN VAN DE STRIJD )
Eén van de bunkers is aan de achterzijde flink geraakt.
Ook aan de voorzijde is boven het schietgat een behoorlijke barst ontstaan!
Een 2e exemplaar, eveneens met de nodige schade.
Blik op de schietopening, ook wel ( Scharte ) genoemd. ( ” Duits Jargon ” ).
De situatie in 1944 nadat de stelling door de geallieerden was ingenomen.