Type: 668

In de gemeente Benerville-sur-Mer bij Deauville zijn op de heuvel Mont Canisy in het buurtschap (Le Grand Mont) de gerestaureerde resten te zien van een belangrijke geschutsplaats van de Atlantikwall. Met uitzicht over de baai van de Seine en de haven van Le Havre. Onder de talloze resten bevind zich een honderdtal uiteenlopende verdedigingswerken, waaronder kazematten en emplacementen. Op een diepte van 13 meter geeft een ondergrondse ruimte toegang tot een 250 meter lang tunnelstelsel dat 25 ruimtes met elkaar verbindt. . De batterij van Mont Canisy werd gebouwd vanwege een dreigende geallieerde invasie. Vanaf de top had men een uitstekend zicht op de gehele Seinebaai en de haven van Le Havre. Er werden zes plateaus aangelegd, die allen werden voorzien van Franse 155 mm kanonnen.

History: Villers-sur-Mer is een levendige badplaats in het departement Calvados in Basse- Normandië. Op 17 augustus 1944, meer dan twee maanden na D-Day, lanceerden de Britten Operatie Paddle in de richting van de Seine. De Belgische en Luxemburgse soldaten van de “Piron Brigade” (1e Belgische onafhankelijke groep onder leiding van kolonel Piron en verbonden aan de 6e Airborne Division) staan ​​in de frontlinie in de race naar de Seine.

Op 22 augustus, na bezit te hebben genomen van Houlgate, bereikten de geallieerden de rand van Villers-sur-Mer en grepen de stad ondanks het grote aantal obstakels, mijnen en vallen achtergelaten door de Duitsers van de 711 Infantry Division. Vanwege de strategische ligging van dit plaatsje nabij de batterij Mont Cainsy bouwden de Duitse bezetter een keten aan verdedigingswerken op en achter de stranden, in de duinen, en ver landinwaarts om zo buiten het bereik van het scheepsgeschut te blijven.

Bij het binnenrijden van dit plaatsje doemt als eerste dit object op!

Het betreft hier een onderkomen voor de legering van manschappen, ( type: 668 ).

In dit bunkertje verbleven 6 man.

Blik op de ingangszijde, welke is afgesloten, en dus niet toegankelijk.