Type: R 668

History: In de gemeente Benerville-sur-Mer bij Deauville zijn op de heuvel Mont Canisy in het buurtschap ( Le Grand Mont ) de gerestaureerde resten te zien van een belangrijke geschutsplaats van de Atlantikwall. Met uitzicht over de baai van de Seine en de haven van Le Havre. Onder de talloze resten bevind zich een honderdtal uiteenlopende verdedigingswerken, waaronder kazematten en emplacementen. Op een diepte van 13 meter geeft een ondergrondse ruimte toegang tot een 250 meter lang tunnelstelsel dat 25 ruimtes met elkaar verbindt. De batterij van Mont Canisy werd gebouwd vanwege een dreigende geallieerde invasie. Vanaf de top had men een uitstekend zicht op de gehele Seinebaai en de haven van Le Havre. Er werden zes plateaus aangelegd, die allen werden voorzien van Franse 155 mm kanonnen.

” Type: R 668, onderkomen voor legering van manschappen “

In dit relatief kleine woonverblijf verbleven gedurende oorlogsjaren maximaal 6 manschappen. De bedieningsmanschappen van het geschut verbleven in enkele bunkers, welke op enige afstand van de geschutsopstellingen waren gelegen. In het kader van de op handen zijnde landingsoperaties, kregen twee Britse pantsterkruisers, de Warspite en de Ramillies, samen met de geallieerde luchtmacht de opdracht om de kustbatterijen aan de Côte Fleurie te neutraliseren. De aandacht ging vooral uit naar de Mont Canisy.

DE BUNKERS VANDAAG DE DAG!

Toegang naar een Tobruk.

Bovenin, in de Kampfraum, bevond zich de schutter die de mitrailleur bediende.

De bunker werd meestal door één en soms twee personen bemand, en deed dienst als observatiepost of mitrailleursnest. Het bouwwerk kwam voor als losstaande constructie en als een onderdeel van een grotere bunker. De bouw van een gemiddelde bunker als deze nam tussen de 11 en 16 weken in beslag.

Ondanks de omvang van de fortificaties die in recordtempo aan de Europese kusten zijn gebouwd is de effectieve weerstand van het Duitse verdedigingsapparaat tijdens de vuurproef in Normandie in 1944 zeer teleurstellend. In weerwil van deze tegenslag heeft het verdedigings-bolwerk aan de kusten van West-Europa een belangrijke rol gespeeld in de tactische oorlogsvoering en het algemene verloop van de oorlog.|De steun die de verdedigingslinie bood op het beslissende moment van het treffen met de Engels-Amerikaanse strijdmacht bleef ver achter bij de verwachtingen van de Duitse legerleiding.

Ingangsportaal.

Het woonverblijf.

Om direct inschieten te voorkomen was de toegang voorzien van een gebroken ingang!

Zelfde toegang vanuit een andere hoek.

Toegang.

Toegang.

Op de buitenmuren zijn de afdrukken van de bekisting nog altijd zichtbaar.

De Duitsers verlieten de batterij zonder enige weerstand in de nacht van 21 op 22 augustus.