History: In de gemeente Benerville-sur-Mer bij Deauville zijn op de heuvel Mont Canisy in het buurtschap (Le Grand Mont) de gerestaureerde resten te zien van een belangrijke geschutsplaats van de Atlantikwall. Met uitzicht over de baai van de Seine en de haven van Le Havre. Onder de talloze resten bevind zich een honderdtal uiteenlopende verdedigingswerken, waaronder kazematten en emplacementen. Op een diepte van 13 meter geeft een ondergrondse ruimte toegang tot een 250 meter lang tunnelstelsel dat 25 ruimtes met elkaar verbindt. . De batterij van Mont Canisy werd gebouwd vanwege een dreigende geallieerde invasie. Vanaf de top had men een uitstekend zicht op de gehele Seinebaai en de haven van Le Havre. Er werden zes plateaus aangelegd, die allen werden voorzien van Franse 155 mm kanonnen.
Aan de noordzijde van Canisy, met uitzicht over de baai, werden twee onderling verbonden vuurgeleidingsbunkers gebouwd. In de onderkomens werden ten behoeve van de vuurleiding observaties verricht, metingen gedaan en gegevens verwerkt, zodat aan de stukken geschut schietwaarden gegeven konden worden.
In augustus 1942 toonde Hitler zich steeds meer bezorgd over het westelijk front, terwijl de oorlog zich in oostelijke richting uitbreidde. Tijdens een conferentie over de voortgang van de Atlantikwall gaf de dictator opdracht voor de bouw van in totaal 15.000 betonnen fortificaties, inclusief duizend artilleriebatterijen langs de hemelsbreed 5.000 km lange Europese kustlijn.
Aangezien er voor elke bunker een garnizoen van 20 man nodig was, zou deze operatie in totaal circa 3000.000 manschappen vergen. Aan deze legermacht diende nog een strategische reserve van ongeveer 200.000 manschappen te worden toegevoegd, overwegend pantserdivisies voor de frontlinie van de tegenaanval.
Een nog altijd fascinerend uitzicht over zee, gezien door de observatiegleuf!
Op deze foto is goed te zien, hoe ver deze stelling zich eigenlijk vanaf de kust bevindt.
Doorkijk van de ene naar de andere observatiepost.
Ingangszijde
Deze was net als de meeste andere bunkers voorzien van een gebroken toegang, om zo direct inschieten te voorkomen. Het robuuste ontwerp en de enorme arbeidsinzet voor de uitvoering tarten elke beschrijving. De duizenden bunkers die door de TO waren gebouwd vertonen onderling grote gelijkenis als het gaat om gebruikt materiaal, architectonische vormgeving en inrichting.
In de observatieruimte
Doorkijk richting het voorste gedeelte.
De bunker was ook voorzien van een nooduitgang!
Via deze smalle gracht, kon men indien nodig, de bunker weer veilig verlaten.
Zicht vanuit de meest noordelijk gelegen observatiepost.