Emplacement

History: In de gemeente Benerville-sur-Mer bij Deauville zijn op de heuvel Mont Canisy in het buurtschap (Le Grand Mont) de gerestaureerde resten te zien van een belangrijke geschutsplaats van de Atlantikwall. Met uitzicht over de baai van de Seine en de haven van Le Havre. Onder de talloze resten bevind zich een honderdtal uiteenlopende verdedigingswerken, waaronder kazematten en emplacementen. Op een diepte van 13 meter geeft een ondergrondse ruimte toegang tot een 250 meter lang tunnelstelsel dat 25 ruimtes met elkaar verbindt. . De batterij van Mont Canisy werd gebouwd vanwege een dreigende geallieerde invasie. Vanaf de top had men een uitstekend zicht op de gehele Seinebaai en de haven van Le Havre. Er werden zes plateaus aangelegd, die allen werden voorzien van Franse 155 mm kanonnen.

Bedding voor Flak, ( Luchtafweer ),… maar indien nodig kon deze ook worden ingezet tegen doelen op zee. In 1940 was Mont Canisy een bedrijfsklare kustartillerie eenheid van de Franse Marine. Ze werd buiten werking gesteld vóór de aankomst van de bezetters. De Duitsers waren zich terdege bewust van de strategische ligging en waarde. Ze installeerden op de heuvel een nieuwe batterij. Aanvankelijk werd deze uitgerust met zes plateaus met daarop ingebouwde 155 mm. kanonnen. In 1944 werden twee kanonnen veilig gesteld in kazematten die in de buurt waren aangelegd.

Eén van de zes plateaus vandaag de dag.

Luchtafweergeschut is een onderdeel van de luchtverdediging en bestemd voor het bestoken van vliegtuigen en andere luchtdoelen.  Het luchtafweergeschut is tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld en is uit de Tweede Wereldoorlog bekend geworden onder de Duitse naam Flak ( Flugabwehrkanone of Fliegerabwehrkanone ).

Luchtafweergeschut is in vele varianten gemaakt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest het geschut aanvankelijk nog handmatig worden gericht. Om ’s nachts de vijandelijke toestellen te kunnen volgen werd een grote schijnwerper gebruikt. De Duitsers beschikten snel over de Freya radar, die de richting en afstand van een vijandelijk toestel bepaalde. Na de detectie gaf de Freya de volgtaak over aan een Würzburg-Riese radar die op zijn beurt de gegevens via een analoge computer ( Kommandogerät ) doorgaf aan de luchtafweer ( Flak ).

Hoewel tegenwoordig voor het uitschakelen van vliegtuigen vaak geleide wapens worden ingezet, is het algemeen gebruik van luchtafweerkanonnen of mitrailleurs nog steeds actueel. Vaak is het afweergeschut mobiel, zodat het steeds op andere plaatsen kan worden ingezet en ook makkelijk kan worden verstopt om te voorkomen dat de vijand het luchtafweergeschut bombardeert. ( Bron: Wikipedia ).

De HMS Warspite vuurt granaten af richting Canisy en ligt hevig onder vuur!!.

De Duitsers maken zich klaar voor een tegenaanval.