Type: R 612 (1)

In afwachting van de bevrijding en de ingebruikneming van de havens in het invasiegebied ( vooral Cherbourg, Le Havre en Rouen ), wordt reeds op de dag na D-day al begonnen met het creëren van ankerplaatsen en de opbouw van kunstmatige havens. ( De Gooseberries ) De naam voor de golfbrekers, ( vnl ) opgebouwd uit afgedankte zgn. “Blockships”, die werden afgezonken voor de invasiestranden Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword, teneinde daarmee veilige ankerplaatsen te vormen, tezamen met ook voor dat doel afgezonken zg. Phoenixcaissons. De caissons, vervaardigt in Engeland en over het Kanaal gesleept, worden door het openen van de schuifdeuren, in minder dan een halfuur tot zinken gebracht. Zij vormde zo een dam, waarbinnen nogal wat vernuftige constructies mogelijk zijn tot het overslaan van landing uit schepen ( middels drijvende loskaden en verbindingspieren ). Tijdens de storm van 19 Juni worden de Mulberries zwaar beschadigd. Die bij Saint-Laurent slaat los en wordt opgegeven, terwijl die bij Arromanches na de storm wordt hersteld.

” Gold Beach – Arromanches-les-Bains Normandië, Type 612 “

The rest of the photos are still following! Under Construction.

 


Arromanches-les-Bains is een klein dorpje aan de kust van Normandië en is met name bekend geworden door de aanleg van een kunstmatige haven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De geschiedenis van Arromanches gaat echter verder terug. De eerste tekenen van bevolking dateren uit het ijzertijdperk. Hierna kwamen de Kelten, Galliërs en de Vikings. Het dorpje had dankzij de strategisch ligging een versterkte burcht aan de voet van de klif om aanvallen over zee tegen te gaan. Landbouwers en vissers waren de voornaamste inwoners van het dorp. In 1870 werd Arromanches-les-Bains ook bekend als vakantieoord. Tussen de kliffen was het hier rustig en klam en veel toeristen vonden het heerlijk vertoeven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de badstad één van de voornaamste doelen van de geallieerden. Ze legden een kunstmatige haven aan zodat de troepen bevoorraad konden worden met wapens en munitie. Overblijfselen van deze kunstmatige haven zijn nog altijd in zee te zien en herinneren ons aan het herwinnen van de vrijheid. Naast de overblijfselen zijn er enkele monumenten te zien, een interessant musea over de aanleg van de haven en een 360 graden bioscoop waar je als bezoeker even in de oorlog waant.

Bron: website reizen-en-reistips.nl

Het fraaie uitzicht over de baai van Arromanches.

Een als monument opgestelde geallieerde tank, op het dak van een bunker.

Deze is opgetrokken uit Formstein ( betonnen blokken ) en had een flankerend schootsveld.

Langs de gehele Normandische kust kom je monumenten tegen als deze.

Copyright 2021 John Molenkamp.