( OUDER WESTLAND ) Na driekwart eeuw is de Tweede Wereldoorlog – herdenkingsmonumenten daargelaten – in Westland vrijwel uit beeld verdwenen. Wel zijn er nog bunkers, grove onderdelen van de Atlantikwall die samen met een tankgracht het kassenland vertekenden. Een aantal wordt nu historisch landschapsmonument. De fascinaties van Peter de Krom, ooit professioneel documentaire-fotograaf, lijken tegenstrijdig als we aan de noordkant van de Maasdijk door hoog gras ploeteren. In de richting van een bunkercomplex met bijna onzichtbare schutterspoortjes.
Duitse soldaten in 1944 bij hun niet meer bestaande onderkomen van ( Stelling 34 ).
,,Historisch gezien een unieke plek die bewaard moet blijven, maar ook een oase van groen waar we er te weinig van hebben. Jammer alleen dat dat alles wordt verstoord door het verkeer op de dijk.” Hij moet wel lachen als ik opmerk dat er in de oorlog ook veel vrachtwagens, zelfs tanks, voorbijreden. De Krom is voorzitter van de Stichting Stelling 33, die op historische gronden delen van de Atlantikwall wil behouden.
Derde Rijk
Die ‘muur’ was een immens verdedigingscomplex langs de kust van noordelijk Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse grens. Aangelegd om te voorkomen dat de Geallieerden via de zee het Duitse Derde Rijk zouden binnenvallen.
Luchtfoto: Peter de Krom
Bron: AD